ZACZAROWANE KOŁO CHEMICZNE

„ZACZAROWANE KOŁO CHEMICZNE”

Na wrześniowych zajęciach koła przyrodniczego oraz biologiczno-chemicznego realizowaliśmy przede wszystkim innowację pedagogiczną „Chemia w kuchni”, której jednym z celów jest uzmysłowienie uczniom, ze chemia jest wszędzie, także na naszych talerzach.

Nasze zajęcia zainaugurowaliśmy pysznym napojem Bubble Tea z własnoręcznie przygotowanymi alginianowymi kuleczkami.

Na kolejnych sprawdziliśmy, czy to prawda, że gotowanie w aluminiowych naczyniach może być szkodliwe dla zdrowia.

Następnie uczciliśmy Dzień Kropki, czyli dzień talentu, pasji i rozwijania skrzydeł, „nakrapianymi” na labmatach doświadczeniami wykonanymi z wykorzystaniem herbaty z hibiskusa, niebieskiej herbaty z kwiatu klitorii, soku z buraka oraz czerwonej kapusty, jako wskaźników kwasowo-zasadowych.

Badaliśmy także właściwości witamin rozpuszczalnych w wodzie, aby między innymi dowiedzieć się, dlaczego witamina C zapobiega ciemnieniu produktów spożywczych i jakie to ma znaczenie dla naszej urody 😉

Na ostatnich zajęciach, nazwanych „znikający sok z buraka”, sprawdzaliśmy rozpuszczalność barwników roślinnych w tłuszczach.

Gorąco zachęcamy do obejrzenia naszej galerii zdjęć!