ZACZAROWANE KOŁO CHEMICZNE
„ZACZAROWANE KOŁO CHEMICZNE”
Na wrześniowych zajęciach koła przyrodniczego oraz biologiczno-chemicznego realizowaliśmy przede wszystkim innowację pedagogiczną „Chemia w kuchni”, której jednym z celów jest uzmysłowienie uczniom, ze chemia jest wszędzie, także na naszych talerzach.
Nasze zajęcia zainaugurowaliśmy pysznym napojem Bubble Tea z własnoręcznie przygotowanymi alginianowymi kuleczkami.
Na kolejnych sprawdziliśmy, czy to prawda, że gotowanie w aluminiowych naczyniach może być szkodliwe dla zdrowia.
Następnie uczciliśmy Dzień Kropki, czyli dzień talentu, pasji i rozwijania skrzydeł, „nakrapianymi” na labmatach doświadczeniami wykonanymi z wykorzystaniem herbaty z hibiskusa, niebieskiej herbaty z kwiatu klitorii, soku z buraka oraz czerwonej kapusty, jako wskaźników kwasowo-zasadowych.
Badaliśmy także właściwości witamin rozpuszczalnych w wodzie, aby między innymi dowiedzieć się, dlaczego witamina C zapobiega ciemnieniu produktów spożywczych i jakie to ma znaczenie dla naszej urody 😉
Na ostatnich zajęciach, nazwanych „znikający sok z buraka”, sprawdzaliśmy rozpuszczalność barwników roślinnych w tłuszczach.
Gorąco zachęcamy do obejrzenia naszej galerii zdjęć!